Business

Grand prix za CMCA u Istanbulu

Kategorija: Frontpage objave Objavljeno: Nedjelja, 06 Travanj 2014 Napisao/la Super User

Od 12. do 15. veljače 2014., TÜYAP Expo centar u Istanbulu, po 12. put je bio poprište Istanbul Gastronomy Festivala, međunarodnog natjecanja profesionalnih kuhara.

Organizator ovog prestižnog natjecanja, TAF (All cooks Federation - Turkey) i ove je godine okupio preko 2500 najboljih kuhara iz cijelog svijeta; Amerike, Europe, Azije i Afrike na kojem su sudjelovale tisuće domaćih i stranih kuhara iz 25 zemalja, te preko 20 poznatih WACS-ovih sudaca iz cijelog svijeta. Kuhari su se natjecali u preko 50 kategorija koje su bile podijeljene na individualna natjecanja juniora i seniora, te na timska i nacionalna natjecanja.

Hrvatska je i ove godine imala svoje predstavnike na natjecateljskom dijelu festivala. Pod vodstvom Ivana Buzolića, predsjednika udruge Hrvatski masteršef (Croatian Master Chefs Association), tim su činili Josip Carević, Kuzma Novak, Igor Obradović, Ljubo Matulin i Marija (Maja) Mačković. Mlade snage hrvatske gastro scene očarale su žiri i Istanbul, donijevši Orijentu dašak Mediterana koristeći dalmatinske začine, ribu i domaće maslinovo ulje.

U kategoriji Moderna kuhinja, srebro su odnijeli Josip Carević i Ljubo Matulin, a Marija (Maja) Mačković merit.
Za jelo od janjetine, broncom su se okitili Kuzma Novak i Igor Obradović , a Marija (Maja) Mačković meritom.
Originalno jelo od ribe za srebrnu medalju pripremio je Josip Carević, broncu su osvojili Kuzma Novak i Marija (Maja) Mačković, dok je Igor Obradović osvojio merit.
U novoj kategoriji simbolično nazvanoj “Valentinovo”, Josip Carević odnio je srebrnu medalju.

U timskom dijelu natjecanja, naši su se kuhari podijelili u dva tima, prijaviviši se u dvije prestižne kategorije najboljih kuhara svijeta.
Kuzma Novak, Igor Obradović i Ljubo Matulin natjecali su se u kategoriji “Practical team competition”, te za nastup osvojili merit.
U kategoriji “Team grand prix” nastupili su Ivan Buzolić , Josip Carević i Marija (Maja) Mačković kao jedina žena u ovoj kategoriji, osvojivši srebrnu medalju i pokal za najbolje u Grand prix-u, obzirom da ovaj put nitko nije dosegao zlatnu medalju.

I ovaj put smo dokazali kako se Hrvatska ima čime dičiti, te kako naša kuhinja kotira visoko na listi najboljih kuhinja svijeta.
Ukupan, impresivan rezultat pod hrvatskom zastavom na 12. Istanbul Gastronomy Festivalu broji 7 srebrnih  i 4 brončane medalje, te 6 merita, koje su za Hrvatsku osvojile mlade snage Hrvatskog masteršefa, pod vodstvom Ivana Buzolića.

Hitovi: 5908
CMCA.hr
Croatian Master Chefs Association
Udruga Hrvatski master šef

Vicka Butorovića 64, 21450 Hvar, Hrvatska
Tel: ++385 (0)98 1688 797
|