Business

CMCA tim briljirao na natjecanju u Turskoj

Kategorija: Frontpage objave
Objavljeno: Nedjelja, 06 Travanj 2014
Napisao/la Super User

 

Od 23. do 27. listopada, Alanya u Turskoj bila je domaćin četvrtog po redu kulinarskog natjecanja "Golden Ladle National Food Competition". Pod iskusnom palicom organizacije Wold Master Chefs society, ovo je natjecanje po prvi put izašlo iz okvira nacionalnog, te preraslo u međunarodno natjecanje kuhara.

U preko 20 kategorija natjecalo se više od 1000 kuhara; od srednjih škola, fakulteta, kuhara amatera i profesionalaca, sve do onih s titulama masteršefa.

Hrvatsku je predstavljala udruga Hrvatski Masteršef (Croatian Master Chefs association) na čelu s predsjednikom udruge i vođom tima, Ivanom Buzolićem, koji je na natjecanju imao čast biti dijelom sudačkog žirija.

U ulozi mentora mladih hrvatskih kulinarskih snaga okušala se Maja Mačković, a natjecateljski tim činili su Igor Obradović, Ivo Tudor i Antonio Buzolić.

U kategoriji Restorantski desert dodijeljene su ukupno 3 medalje, sve brončane, od čega je jednu kući donijela Maja Mačković.

Igor Obradović okitio se sa dvije bronce za jela od ribe i janjetine, a za jelo od piletine zaslužio je merit.

Naši juniori, Tudor i Buzolić, kojima je ovo bilo prvo natjecanje, osvojili su srebra za etničku kuhinju i bronce za ribu. Ivo Tudor za janjetinu je osvojio broncu, a Antonio Buzolić merit za jelo od piletine.

 

U ceremonijalnom dijelu programa, vođa tima Ivan Buzolić podijelio je počasna priznanja kolegama, a on je postao članom prestižnog društva "European Community of Chefs & Cooks, Euro-toque", portugalske podružnice.

U velikoj konkurenciji i pod strogim sudačkim kriterijima, hrvatski tim i ovaj je put briljirao prezentiravši Turskoj jela obogaćena okusima mora, maslinovog ulja i aromatičnih začina, a kući se vratio s impresivnih 8 medalja, odnosno 10 priznanja.

I na ovom je natjecanju Buzolićev tim dokazao kako Hrvatska, iako malena zemlja, uistinu ima bogatu i zavidnu gastronomsku kulturu i tradiciju, a njeni kuhari bez problema mogu parirati najvećim svjetskim gastronomskim snagama.

CMCA na prvom kongresu kulinarskih tradicija u Bukureštu

Kategorija: Frontpage objave
Objavljeno: Nedjelja, 06 Travanj 2014
Napisao/la Super User

U Bukureštu u Rumunjskoj je od 12. do 16. ožujka održan World congress of culinary traditions (Svjetski kongres tradicionalnih kuhinja) u odličnoj organizaciji ACEEA (Asociatia Culturala Euro Est Alternativ) te pod patronatom WACS-a (World Association of Chefs Societies), gdje je učestvovalo trideset i devet zemalja.


Hrvatska je predstavljena s hvarskom (dalmatinskom) i međimurskom kuhinjom. Hvarsku su predstavili članovi Croatian Master Chefs Association(CMCA) u sastavu:
Marija-Maja Mačković, Igor pl. Živanović i Ivan Buzolić, a međimursku grupa individualaca: Nataša Novak, Kuzma Novak i Ljubo Matulin.

U praktičnom djelu kongresa  demonstrirana je priprema tradicionalnih jela obaju kuhinja u čemu su vrlo uspješno učestvovali svi navedeni.

U teoretskom djelu kongresa Hrvatska je predstavljena s tri dizertacije, koje će u konačnici biti objavljene u Svjetskoj enciklopediji tradicionalne kuhinje.

Dizertaciju o hvarskoj (dalmatinskoj) kuhinji pripremila je i održala Marija-Maja Mačković, o međimurskoj Nataša Novak, a gastronomski presjek cijele Hrvatske prezentirao je Igor pl. Živanović. Svi su radovi bili vrlo zapaženi i popraćeni od publike i prisutnih medija.

U sklopu kongresa održana su i dva natjecanja.
Rumunjsko nacionalno natjecanje za najboljeg picarjola, gdje je u žiriju uzeo učešće predstavnik CMCA Igor pl. Živanović.
Drugo natjecanje je bilo među nacionalnim timovima u “Black box-u”,  gdje je Hrvatsku predstavio hvarski tim iz CMCA u sastavu Marija-Maja Mačković i Ivan Buzolić.

Konačni raspored u ovoj prestižnoj natjecateljskoj kategoriji jest:

  1. Izrael
  2. Hrvatska
  3. Kanada

 

Hrvatska je i na ovoj manifestaciji pokazala i dokazala da ima zavidno mjesto na svjetskoj gastronomskoj sceni, te da na unapređenju te pozicije i svjetskoj promociji itekako ima smisla raditi i to mnogo ozbiljnije nego do sad.

Grand prix za CMCA u Istanbulu

Kategorija: Frontpage objave
Objavljeno: Nedjelja, 06 Travanj 2014
Napisao/la Super User

Od 12. do 15. veljače 2014., TÜYAP Expo centar u Istanbulu, po 12. put je bio poprište Istanbul Gastronomy Festivala, međunarodnog natjecanja profesionalnih kuhara.

Organizator ovog prestižnog natjecanja, TAF (All cooks Federation - Turkey) i ove je godine okupio preko 2500 najboljih kuhara iz cijelog svijeta; Amerike, Europe, Azije i Afrike na kojem su sudjelovale tisuće domaćih i stranih kuhara iz 25 zemalja, te preko 20 poznatih WACS-ovih sudaca iz cijelog svijeta. Kuhari su se natjecali u preko 50 kategorija koje su bile podijeljene na individualna natjecanja juniora i seniora, te na timska i nacionalna natjecanja.

Hrvatska je i ove godine imala svoje predstavnike na natjecateljskom dijelu festivala. Pod vodstvom Ivana Buzolića, predsjednika udruge Hrvatski masteršef (Croatian Master Chefs Association), tim su činili Josip Carević, Kuzma Novak, Igor Obradović, Ljubo Matulin i Marija (Maja) Mačković. Mlade snage hrvatske gastro scene očarale su žiri i Istanbul, donijevši Orijentu dašak Mediterana koristeći dalmatinske začine, ribu i domaće maslinovo ulje.

U kategoriji Moderna kuhinja, srebro su odnijeli Josip Carević i Ljubo Matulin, a Marija (Maja) Mačković merit.
Za jelo od janjetine, broncom su se okitili Kuzma Novak i Igor Obradović , a Marija (Maja) Mačković meritom.
Originalno jelo od ribe za srebrnu medalju pripremio je Josip Carević, broncu su osvojili Kuzma Novak i Marija (Maja) Mačković, dok je Igor Obradović osvojio merit.
U novoj kategoriji simbolično nazvanoj “Valentinovo”, Josip Carević odnio je srebrnu medalju.

U timskom dijelu natjecanja, naši su se kuhari podijelili u dva tima, prijaviviši se u dvije prestižne kategorije najboljih kuhara svijeta.
Kuzma Novak, Igor Obradović i Ljubo Matulin natjecali su se u kategoriji “Practical team competition”, te za nastup osvojili merit.
U kategoriji “Team grand prix” nastupili su Ivan Buzolić , Josip Carević i Marija (Maja) Mačković kao jedina žena u ovoj kategoriji, osvojivši srebrnu medalju i pokal za najbolje u Grand prix-u, obzirom da ovaj put nitko nije dosegao zlatnu medalju.

I ovaj put smo dokazali kako se Hrvatska ima čime dičiti, te kako naša kuhinja kotira visoko na listi najboljih kuhinja svijeta.
Ukupan, impresivan rezultat pod hrvatskom zastavom na 12. Istanbul Gastronomy Festivalu broji 7 srebrnih  i 4 brončane medalje, te 6 merita, koje su za Hrvatsku osvojile mlade snage Hrvatskog masteršefa, pod vodstvom Ivana Buzolića.

CMCA.hr
Croatian Master Chefs Association
Udruga Hrvatski master šef

Vicka Butorovića 64, 21450 Hvar, Hrvatska
Tel: ++385 (0)98 1688 797
|