Business

CMCA na prvom kongresu kulinarskih tradicija u Bukureštu

Kategorija: Frontpage objave Objavljeno: Nedjelja, 06 Travanj 2014 Napisao/la Super User

U Bukureštu u Rumunjskoj je od 12. do 16. ožujka održan World congress of culinary traditions (Svjetski kongres tradicionalnih kuhinja) u odličnoj organizaciji ACEEA (Asociatia Culturala Euro Est Alternativ) te pod patronatom WACS-a (World Association of Chefs Societies), gdje je učestvovalo trideset i devet zemalja.


Hrvatska je predstavljena s hvarskom (dalmatinskom) i međimurskom kuhinjom. Hvarsku su predstavili članovi Croatian Master Chefs Association(CMCA) u sastavu:
Marija-Maja Mačković, Igor pl. Živanović i Ivan Buzolić, a međimursku grupa individualaca: Nataša Novak, Kuzma Novak i Ljubo Matulin.

U praktičnom djelu kongresa  demonstrirana je priprema tradicionalnih jela obaju kuhinja u čemu su vrlo uspješno učestvovali svi navedeni.

U teoretskom djelu kongresa Hrvatska je predstavljena s tri dizertacije, koje će u konačnici biti objavljene u Svjetskoj enciklopediji tradicionalne kuhinje.

Dizertaciju o hvarskoj (dalmatinskoj) kuhinji pripremila je i održala Marija-Maja Mačković, o međimurskoj Nataša Novak, a gastronomski presjek cijele Hrvatske prezentirao je Igor pl. Živanović. Svi su radovi bili vrlo zapaženi i popraćeni od publike i prisutnih medija.

U sklopu kongresa održana su i dva natjecanja.
Rumunjsko nacionalno natjecanje za najboljeg picarjola, gdje je u žiriju uzeo učešće predstavnik CMCA Igor pl. Živanović.
Drugo natjecanje je bilo među nacionalnim timovima u “Black box-u”,  gdje je Hrvatsku predstavio hvarski tim iz CMCA u sastavu Marija-Maja Mačković i Ivan Buzolić.

Konačni raspored u ovoj prestižnoj natjecateljskoj kategoriji jest:

  1. Izrael
  2. Hrvatska
  3. Kanada

 

Hrvatska je i na ovoj manifestaciji pokazala i dokazala da ima zavidno mjesto na svjetskoj gastronomskoj sceni, te da na unapređenju te pozicije i svjetskoj promociji itekako ima smisla raditi i to mnogo ozbiljnije nego do sad.

Hitovi: 6377
CMCA.hr
Croatian Master Chefs Association
Udruga Hrvatski master šef

Vicka Butorovića 64, 21450 Hvar, Hrvatska
Tel: ++385 (0)98 1688 797
|